Hehe takde la menu untuk hari ni.. actually dah buat semalam dah.. lama simpan niat nak buat asyik tertangguh aje.. so semlm kuatkan semangat untuk buat.. kebetulan bahan-bahan sume dah ade.. so gi carefour just beli lemon n cili hijau aje.. jom layan resepi ni...
Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.
Cara penyediaan ayam:
1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut
dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250′c selama 1jam. Pada
10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50
minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah
bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukkan ke dalam nasi.
Ini hasilnya :
|
Susun lemon dan bawang besar |
|
Letak ayam yang dah diperap atas susunan tadi |
|
Selepas dibakar.. actually ayam ni ala-ala kabsah tp aku wat ala grill |
Nasi:
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.
Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan
halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar
dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan
beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1
sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk
selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Ini hasilnya :
|
Selepas nasi masak kene letak arang utk dapatkan aroma arang |
|
Keluarkan arang dan masukkan pewarna kuning |
|
Sekali terlebih kuning plak |
Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ini hasilnya :
|
Blend cili hijau dan tomato bersama jus lemon |
|
kalau nak sedap sket tambah cili sos n gula sket |
Ulam:
~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.
Ini hasilnya :
|
Sangat sedap bersama ulam ini.. :) |
so apa lagi cuba la.. mudah saja.. asalkan cukup bahan... hehehe..
Full credit to :
Blog lizarazak