Trip Gold Coast, Australia : Coolongatta Airport

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni jerebu semakin pulih.. Ain pon dah mula sekolah.. ada exam plak tu.. paper Bahasa Arab dan Pendidikan Jasmani.. dasyat bebudak sekarang ni.. Tahun 1 pon dah ade paper Bahasa Arab.. pape pun semoga anak ibu berjaya dalam peperiksaan akhir tahun ini.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jom sambung balik trip kami sekeluarga ke Gold Coast, Australia....Kalau naik AirAsia flight akan mendarat di Coolongatta Airport lepas tu dah boleh naik bus terus ke hotel.. tapi kalau naik MAS akan mendarat di Brisbane then kene naik train utk ke Gold Coast...

Flight kami berlepas pada jam 9.25pm... so sempat lagi aku keje pagi tu.. ambik separuh hari aje.. AIN pon dapat pegi sekolah pagi je... Petang dalam kol 5.30pm kami dah keluar rumah... tinggalkan kereta di ERL dan menuju ke KLIA2.. memang tiap kali bercuti naik kapal terbang kami akan tinggalkan kereta di kawasan parking percuma terbuka di Putrajaya Sentral.. setakat ni Alhamdulillah selamat.. even masa kami gi umrah selama 2 minggu pada tahun lepas pon kami letak kereta di situ...

Perjalanan dari Malaysia ke Gold Coast mengambil masa lebih kurang 7 jam.. seawal jam 6.30 ptg kami dah terpacak.. takpelah dtg awal lagi bagus.. selesai urusan check in kami terus aje masuk ke dalam.. masuk awal takde la kelam kabut maklumlah nak pegi ke gate bukan main jauh lagi... pastu leh selesaikan solat n apa2 yang patut....



Ni first time pengalaman akak naik AirAsiaX.. ruang tempat duduk lebih selesa sket berbanding flight AirAsia yang biasa... bila dah sampai time masuklah kami dalam perut kapal terbang...



Aktiviti dalam flight memang la terhad.. so tido ajela.. paling kuat pon layan movie dalam ipad aje.. time makan kami makan.. hahahhaa...

Memang sakan budak ni tido


Oh ya jangan lupa yer isi form Arrival card dan borang kastam Australia.. sila jawab dengan jujur supaya tidak timbul permasalahan kelak.... hehehhe

Gigih akak isi borang


Alhamdulillah sekitar jam 7.30am waktu Australia kami selamat sampai... tengok dari atas pon tenang aje... waktu Malaysia lewat 2 jam dari waktu Australia... bermakna kalau kami sampai jam 7.30am di Malaysia adalah waktu 5.30am...



Coolongatta Airport ni kecik aje.. mcm Airport Langkawi... cuaca panas dan berangin.. rasa segar aje sebab takde jerebu.. hahahahhaa




Yang lawaknya airport ni ialah bila masuk kene lalu celah kedai duty free tu untuk ke kaunter imigresen.. kalau panjang kene la berbaris dicelah-celah rak perfeum... masa cop passport tu ade gak org tu tanye beberapa soalan.. antaranya kita bawak makanan apa.. ubat apa.. duduk berapa lama.. stay mana... so jawab ajelah dengan jujur...



Bila selesai urusan passport, then kami ambik luggage.. pastu kene queue plak utk pemeriksaan kastam.. part ni agak nervous sket.. bila baca pengalaman org sebelum ni ada yang makanan kene buang dalam tong sampah.. ada yang kene hidu anjing... Australia dan New Zealand merupakan negara yang amat ketat kalau nak bawa makanan.. berikut adalah senarai makanan yang boleh dan tak boleh dibawa.. akak copy paste dari blog Kaki Berangan :

Makanan yang BOLEH dibawa:
·           Mee segera seperti Maggi/Mamee/Bubur Nasi yang berperisa ayam, kari, vegetarian dsb. 
·           Ikan sardin/tuna dalam tin
·           Rencah sambal tumis, kari ayam, kuah kacang seperti jenama Brahims, Aliff dsb (kecuali yang ada bunga cengkih)
·           kiub ayam, tomyam especially jenama Maggi (jenama ni amat femes kat sana)
·           ikan bilis (dipaketkan di kilang seperti beli kat Tesco ataupun Giant)
·           beras, bihun, spageti dan lain-lain yang tidak mempunyai unsur-unsur terlarang seperti telur
·           Nescafe / tea 3-in-1 (yang ni aku baru tau sebab takde susu, hanya guna non-dairy creamer)
·           Susu formula untuk bayi ataupun anak-anak kecil
·           ubat-ubatan yang dinasihat/dibenarkan (prescribed by) oleh doktor. Panadol atau balm boleh bawak
·           rempah ratus yang berbentuk serbuk dipaket/dibeli di Tesco ataupun Giant

Makanan yang TIDAK BOLEH dibawa:
·           serunding daging/ayam
·           bahan makanan yang mengandugi telur
·           hasil tenusu seperti susu, cheese, mayonis dsb
·           minuman/makanan yang mengandungi coklat ataupun susu (Milo 3-in-1)
·           buah-buahan
·           rempah ratus yang berbentuk bijik seperti bunga cengkih, lada hitam yang masih belom dikisar

·           daging, ayam mentah ataupun makanan yang berunsurkan bahan-bahan ini

So sebelum diaorg geledah beg baiklah akak siap2 buat senarai makanan dan ubat yang kami bawa... ubat pon kene declare tau...


Bila sampai turn kitaorg kene plak beratur kat line 2.. nampaknya masih tak lepas lagi.. rupanya beg kami dan beberapa org lain kene susun sebaris utk anjing diaorg hidu.. alamak memang nasib malang kami la.. mujur anjing tu kecik aje dan jalan sambil hidu dari arah tepi.. nak buat macam mana kene redha ajela.. selesap proses tu barulah boleh keluar.. beg kami tidak dibuka dan makanan tidak dibuang.... lega...





Bila keluar tu kami belok ke kanan jalan straight cari kaunter Shuttle utk beli 'Go Card'.. sepanjang jalan tu akan lalu kaunter2 check in flight.. Arrival dan departure berada pada level yang sama.. hehehhee.... akhirnya jumpa gak kaunter Shuttle ni...




Go Card ni lebih kurang macam kad Touch n Go kita lah.. naik bus or tram kene touch nak turun kene touch.. so kene jujur la yer.. tambah plak kalau guna Go Card ni tambangnya lebih jimat berbanding kalau beli per trip..



Utk beli Go Card ni kene ade deposit.. AUD10 utk Adult AUD5 utk Child.. pastu kene topupla berapa amaun yg kita nak.. bila dah nak meninggalkan Australia kita boleh pulangkan kad tu balik kat kaunter yang disenaraikan dalam pamplet.. Deposit dan lebihan duit dalam tu kita boleh dapat balik... ingat yer kat airport tak boleh refund.. kene refund ikut dalam list pamplet...



Selesai beli Go Card then beli internet sim card plak.. ada beberapa pilihan sim card yang ditawarkan seperti Optus, Vodafone dan sebagainya.. kami pilih Vodafone sebab pakej yang ditawarkan lebih menarik... kami beli di kedai runcit yang ada dalam airport ni dengan harga AUD12


Pastu ada org ni baju biru akan stay depan kedai tu tolong activate kan.. bagusnya org Aussie ni yer...


Selesai urusan penting then kami berangkat utk menuju ke destinasi pertama iaitu Currumbin Wildlife Santuary... sebelum tu buang la apa-apa yang patut yer.. hehhehe.. part toilet memang respect betul.. sepanjang berada di sini bab toilet mmg takde complain.. walaupun takde air dlm tandas dan hanya ada di sinki aje tapi memang harum aje baunya.. bersih.. takde bau hancing pon... so siap2 bwk botol mineral utk tadah air di sinki yer...




Tong sampah pon dah siap2 asingkan mengikut tema kitar semula..



Bila dah keluar airport tu rasa segar dapat hirup udara bersih.. hilang rasa sejuk dok bahagian dalam... keluar aje dah boleh tunggu kat bus stop betul2 depan airport tu aje.. teksi pon ada kat area depan tu..





Oklah sampai sini aje dulu.. nanti kita sambung lagi..

Update sket pasal airport GC nih

Masa balik urusan pemeriksaan pertama nampak mcm mudah aje.. cop passport pastu cek beg gitu-gitu aje.. then kene tunggu kat gate 9.. tercari-cari gak mana gate 9.. memang ada sign bgtau gate 7-9 tp bertutup.. so berjemaah la kita menunggu sehingga gate dibuka.. sempat berborak dengan bebudak yang bercuti di NZ.. mereka hanya transit di GC utk dtg dan pulang dari Malaysia...

Bila gate dibuka semua penumpang beratur.. kat sini baru jumpa ramai org Malaysia.. ada yang transit dari NZ ada yang memang bercuti di GC dan sebagainya... pemeriksaan kedua ini amat ketat.. yang mana sebarang cecair melebihi 100ml tidak dibenarkan.. yang lelaki mana yg terpilih kene scan badan dalam tempat khas.. En Suami kene masuk tempat scan tu.. hehehhe.. ramai gak yang terpaksa punggah beg sebab ada benda terlarang yang dibawa...

Beg kami pon kene punggah juga.. ingatkan deodorant En Suami rupanya peanut butter 175ml.. ape nak buat campak ajelah dalam tong sampah.. hahahahha...

Bila dah masuk tu barulah dapat duduk dan rehat sementara tunggu masa utk masuk ke perut kapal terbang.. memang kecik airport GC nih.. situlah tempat tunggu gate situ gak la tempat makan.. situ gak tempat shopping duty free...hehehe takpelah nak wat camne kan...






Sementara tunggu flight sampai, mcm2 hal aksi si kecik nih nak melayan.. dapat gak dia pow brg kat airport nih... hehehhe....Ibu dia pon dapat tambah FM lagi..






Bila flight dah ready kami beratur nak naik.. tak sabar nak makan sbb dah lapar.. hahhahaha




Bye-bye Gold Coast.. Insyallah panjang umur, murah rezeki kami dtg lagi yer... hehehhee


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...