Day 1 : Padang - Bukit Tinggi

Al-kisahnya setahun punya tiket akhirnya tiba jua.. alhamdulillah perjalanan selama 4 hari 3 malam berjalan dengan lancar.. tambah plak dapat supir yang best dan sporting.. ceria aja dengan gelak tawa.. nama dia Aldi.. kalau ingin ke sana boleh contact Aldi di no +6281363385879 atau email aldi_safri@yahoo.com... ok untuk trip kali nih terdiri dari penumpang-penumpang berikut :


Perjalanan kali ni agak awal.. sekitar 5.30 pagi dah bergerak dari rumah ke LCCT.. bila semua dah berkumpul dan check in kitaorang terus ke ruang menunggu.. then baru solat subuh...



Perjalanan hanya 1 jam aje.. memandangkan kelaparan waktu pagi mujurlah kitaorg dah buat pre order meal.. lega sket dapat makan...


Sampai aja sana jenuhlah nak menunggu turn utk cop passport.. hampir satu jam..



Bila selesai semuanya terus pergi dapatkan supir dan menuju ke kereta... wow best jugak mobil yang disediakan.. siap ade refreshment food lagi.. kelas kau Aldi.. hehehhe
Rupa Airport Minangkabau dari depan



Keluar dari airport terus menuju ke Bukit Tinggi.. memandangkan perjalanan mengambil masa 2 jam lebih jadinya banyak perhentian dilakukan sepanjang perjalanan dari Padang ke Bukit Tinggi..

Masjid Besar Padang yang sedang di bina


 Mula-mula di bawa melihat jambatan Siti Nurbaya... ada kisah lagenda mengenai Siti Nurbaya nih.. hehehe carik sendiri la ek...


Kemudian berhenti sebentar di persisiran pantai untuk menhirup angin laut.. ada yang nak mencarik toilet..





Kemudian singgah sebentar di Air terjun Lembah Anai.. memang unik betul air terjun ni betul-betul di tepi jalan utama.. cantik sungguh...




Bila perut dah berkeroncong singgah di Rumah Makan Pak Datuk... di sini biasalah kebanyakkannya masakan Padang.. memang takde masakan sunda... so layan ajelah apa yang ada.. hehehhee..




Lepas siap makan n solat... diteruskan ke sebuah kedai menjual kain sulam... waduh waduh bermacam-macam design ada... ku pikirkan hanya menjual baju kebaya sulam... ish ish ish... kat sini aku beli telekung untuk mak & mak mentua...





Kemudian singgah pula di kawasan Pandai Sikek.. di sini memang kawasan orang yang pandai menenun songket... tapi yang diborong di sini kain sulam, telekong n jubah.. memang murah betul kat kedai Satu Karya nih...



 


Berdekatan dengan kedai ni ada pula kilang kecil yang membuat ukiran papan.. cantik sungguh... memang hebat betul orang-orang nih mengukir...





Perjalanan diteruskan menuju ke Hotel... memang cantik sungguh pemandangan sawah padi di Bukit Tinggi nih... dari jauh dah boleh nampak Gunung Merapi...





Alhamdulillah sampai jua di hotel sekitar jam 5 petang.. hehehhe.. kitaorang duduk di Hotel Nikita sebelah dengan Hotel Kharisma...





Hotelnya ok tapi akak bising sikit sebab betul-betul dijalan utama.. yang tak syoknya cuma xda kipas atau aircond... memang la orang kata Bukit Tinggi tu sejuk tapi takde sejuk mana lah... mungkin sebab dah ramai orang jadi sejuk pun dah kurang.. hehehhee







Malam Aldi nak datang ambil dalam kol 8 malam untuk di bawa keluar makan... Kedai makan nih katanya ikan bakarnya sedap.. tapi bagi aku biasa-biasa aja... lepas makan jalan-jalan sekitar Bukit Tinggi dan terus ke hotel.. penat sangat berjalan satu hari nih.. nak berehat plak...







23 comments:

  1. salam ..sis ..seronokkan guna khidmat aldi..rindu kat celoteh dia ,,,dah setahun dah sya pergi bukit tinggi ,,, ermm tetiba rindu pulak ,,hhehehehhehe

    ReplyDelete
  2. betul tu... dia hangin aje ngan akak sbb akak selalu kutuk dia.. hehehe... akak ambik dia pun bila terbaca kat blog azu la.. hehehe.. mmg fun la.. asyik gelak aje sepanjang perjalanan...

    ReplyDelete
  3. Nak tanya, brp kos ambik TG ALDI ni?

    ReplyDelete
  4. Dia charge on hotel n transport aje.. so selalunya harga transport dah fix cuma hotel aje kita boleh pilih nak dok yang murah atau mahal...

    ReplyDelete
  5. Akak,nak tanye la.sy pon nk gne kan khidmat aldi utk ke padang bln 6 nyh.cme dia ade ckp caj x tmasuk local guide.mksd nye dia hantar kte kt tmpat tu,then,kte jalan sndri la tgk2 tmpt tu ye?gtu?lg,deposit da bayar.then,balance tu dia ckp bayar ble2 yg sy nak.hehe.akak bayar cm mne erk?ke bayar abis trus?huhu.sy x bese..

    ReplyDelete
  6. oo maksud dia tu takde tips yang ditetapkan untuk supir.. nanti kalau servis ok bglah tips.. balance bayar masa dah sampai kat sana mcm lagi 2 hari nak balik ke jgn byr semua manalah taukan.. selalu akak bayar bila dah hantar ke airport untuk pulang.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Salam...bole akak bagi contact number/email supir aldi tak...saya dan suami nk ke bukittinggi bulan may nih...kami masih mencari supir untuk bawa kitaorg berjalan2 kat sana...boleh email saya wardah_m.roslan@yahoo.com...terima kasih banyak2... :-)

    ReplyDelete
  8. Sesiapa nak pergi ke Padang - Bukit Tinggi boleh akak tolong uruskan guna khidmat aldi.. kekadang aldi nih susah sket nak contact dia.. kalau nak akak uruskan email aje ke arelynn77@gmail.com insyallah...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  10. Sesiapa yang ingin melancong ke Padang Bukittinggi,boleh contact saya di 0126665436 call/sms/whatsapp.Pakej/tempahan hotel/sewa kenderaan/supir/pemandu pelancong semua kami uruskan.Urusan hanya di Malaysia(boleh jumpa dan bincang harga terbaik untuk anda)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..sy ada sedikit pertanyaan..awal tahun depan kemungkinan sy akan backpackers ke sana bersama 2-3 org kawan dr backpackers buddy malaysia..sekadar nak tau if sis ada info berkenaan dgn public transport di sana sbb kami merancang utk mendaki merapi-singgalang..terima kasih~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can try read this blog sbb dia ade pngalaman travel alone kt sana www.myworldfahamiz.blogspot.com

      Delete
  12. Waalaikumsalam.. info untuk public transport takde la sbb akak sewa kereta n supir.. jadinya tak ambik pot pun pasal public transport.. sorry ya dik..

    Tq

    ReplyDelete
  13. salam cik, boleh tak share berapa harga utk perkhidmatan aldi utk 4 hari/3 mlm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. harga bergantung kepada jenis bilik hotel dan jenis transport. Boleh terus email ke dia untuk dapat quotation.. tak jadi pun tak pe dia ok orangnya...

      Delete
  14. Baru balik dr Bukittinggi minggu lepas. Saya guna khidmat Aldi Safri utk 2nd trip nih. Sgt2 enjoy & very memorable. Masa 1st trip dulu, saya guna Kita Holiday Travel & Tours. Kami dpt driver yg suka bawa kat tmpt2 shopping yg tak best & paksa2 kami beli kat tempat tu. Kualiti tak cantik pun. Mungkin tmpt yg dibawanya tu dia dpt komisyen yg tinggi kot. Pastu, bila minta bawa kat tempat lain yg kami nak pegi, byk plak alasannya. Tension kami dpt driver mcmni perangainya. Berbeza dgn Aldi, dia ikut je kemahuan kami mana nak pegi. Dia jgk akn bagi suggestion yg mana patut pegi dulu & tempat mana yg patut pegi kemudian. History knowledge pun bagus. So, sape2 yg berminat, boleh wasap Aldi kat no ni +6281363385879.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.

      Saya Amsyahril owner Kita Holidays Travel & Tour, saya baca pemberitaan di atas, bahwa ada tamu yang kecewa dengan pelayanan driver Kita Holidays. Mohon kemurahan hati tuan untuk memberikan informasi pada saya : Nama Tuan dan tarikh lawatan menggunakan pengkhidmatan Kita Holidays, saya tunggu informasi dari tuan saya akan check, semua saya catat ada nama tamu dan ada tarikhnya saya langsung tahu siapa drivernya, kalau memang ternyata seperti itu.

      Saya memilih driver sangat teliti sekali, saya mengenal kerjanya baik sebelum saya buat sharikat, mereka sudah berpengalaman belasan tahun memberikan pengkhidmatan terutama pada pelancong dari Malaysia, mereka educated, punya sopan santun yang baik, itu lah mereka yang saya pakai. Dengan sistem management provide sharing. Saya selalu bagi questionner, saya selalu telepon tamu sebelum sampai di airport untuk menanyakan bagaimana perjalan dan pengkhidmatan yang kami berikan. Jadi sangat kecil kemungkinan driver saya nak buat macam-macam dengan tamu, saya pun bagi gaji mereka lebih dari cukup.

      Ini taklimat untuk pembaca blog ini yang di rahmati Allah : Saya yakin, bukan saya su'uzzan tulisan diatas adalah persaingan bisnis yang tak sehat dengan menggunakan " black campaign " dari seseorang yang sedang semangat mempromosikan diri sendiri. Dan menyiarkan seolah-olah ada tamu yang kecewa dengan pelayanan Kita Holidays.

      Bertobatlah dan tempuh jalan yang baik dalam mencapai kejayaan bisnis, cucilah hati mu dan buanglah jauh-jauh rasa dengki, khianat dan iri hati. Kemudian tanamlah kejujuran, etika yang baik di hatimu, dan siram dengan tasbih dan doa semoga uang yang didapat ada berkahnya.Kerena pembaca blog boleh di bohongi tapi Allah maha tahu.

      Wassalam
      Amsyahril

      Delete
  15. Fitnah itu lebih kejam dari pembunuhan, kalau kita buat usaha besarkanlah usaha kita dengan kerja keras dan kejujuran, jangan besarkan dengan fitnah, sesungguh menfitnah itu sebuah sikap yang sangat di larang oleh agama kita

    ReplyDelete
  16. Salam Sejahtera,

    Perkenalkan saya dari CV.Ghaisan Auto Rental alamat situs kita .. http://www.sewarentalmobilpadang.com/ dapatkan harga murah dengan van atau kereta yang baru dengan pelayanan terbaik, DIJAMIN.. Call : 0822-8391-0000 atau 0852-6366-6197..

    Salam,


    Riki Aprius

    ReplyDelete
  17. Salam Sejahtera,

    Perkenalkan saya dari CV.Ghaisan Auto Rental alamat situs kita .. http://www.sewarentalmobilpadang.com/ dapatkan harga murah dengan van atau kereta yang baru dengan pelayanan terbaik, DIJAMIN.. Call : 0822-8391-0000 atau 0852-6366-6197..

    Salam,


    Riki Aprius

    ReplyDelete
  18. Salam Sejahtera,

    Perkenalkan saya dari CV.Ghaisan Auto Rental alamat situs kita .. http://www.sewarentalmobilpadang.com/ dapatkan harga murah dengan van atau kereta yang baru dengan pelayanan terbaik, DIJAMIN.. Call : 0822-8391-0000 atau 0852-6366-6197..

    Salam,


    Riki Aprius

    ReplyDelete
  19. Hi Pak Amsyahril, trima kasih krna kesudian memberi taklimat utk tatapan para pembaca blog.

    Saya rsa, tidak salah klw saya berkongsi pengalaman baik & buruk selama percutian saya di Bukittinggi agar boleh menjadi sempadan kepada yg lain. Saya mempromosikn khidmat aldi bukan ats permintaan dia, tapi ia terlahir dripada saya sendiri. Pak Amsyahril perlu fhm bhawasanya tuan punya blog ini pun prnah menggunakn khidmat aldi. Jadi, sudah pasti smua promosi adalah berkaitan tentang aldi. Dia tidak diminta utk dipromosi oleh sesiapa, org yg prnh mnggunakan khidmatnya shj mengetahui bagaimana dia bekerja.Tiada unsur2 memfitnah sesiapa dlm blog ini.

    Saya rs, Pak Amsyahril perlu mencipta satu blog sendiri & di situ Pak Am blh promosikn syarikat & khidmat travel agent agr boleh diguna pakai oleh tamu & pembaca blog. kenapa perlu menumpang promosi di blog org lain ? semoga Pak Amsyahril trus sukses dlm memajukan syarikat.

    itu shj komen saya. Trimq kasih.

    ReplyDelete
  20. Salam,
    Info destinasi melancong di Padang, Bukittinggi, Sumatera Barat, sila tengok di blog ini:
    http://www.pelanconganpadang.blogspot.com
    disitu ada juga info Pakej Percutian dan Sewa Kereta.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...