Day 3 : Padang - Bukit Tinggi

Sorry ye semua lambat update.. ok sambung balik hari ke 3 di Bukit Tinggi.. se awal jam 8.30 pagi selepas selesai breakfast nasi goreng yang sama setiap pagi, kitaorang mula bergerak menuju ke Tasik Maninjau... orang yang paling happy mestilah aishah.. ape tak nya dari Malaysia lagi dah sebok nak ke sana.. ini sume gara-gara novel yang di bacanya...

Macam biasalah kitaorang telah di remind yang perjalanan ke sana agak mencabar.. makanya budak berdua yang tak tahan nih sudah telan pil mabuk a.k.a pil tahan muntah... hahhahaa 


Memang ternyata agak menggerunkan tapi seronok gak sbb dapat tengok keadaan penduduk kampung.. suasana tenang menghijau...  Sampai di satu tempat kami berhenti untuk melihat pemandangan dari atas bukit.. aku pun lupa ape nama tempat nih... katanya amat cantik untuk ambil gambar... kat sini dapat rasa udara redup yang segar.. barulah terasa sejuk...





Perjalanan diteruskan ke kawasan lain pula.. sampai di satu tempat berhenti lagi.. di sini ada satu perusahan IKS membuat keropok.. ape lagi borong lah untuk di bawa ke opis dan kudapan dirumah... Tengah dok syok sakan bergambar tetiba teringin plak nak bergambar dengan budak sekolah nih.. dah kebetulan memang diaorg tengah lepak situ.. ponteng sekolah lah tu...





Dah selesai snap sana sini... kitaorang terus bergerak ke tasik Maninjau... sampai di Kelok 44 kami berhenti untuk hirup udara segar sambil minum kopi panas.. depan mata terbentang tasik yang begitu luas dan indah... memang sungguh indah ciptaan Allah... Ada kisah disebalik kejadian tasik nih.. tapi malas nak citer.. mcm biasalah korang google ajelah ek...








Kemudian kami meneruskan perjalanan sehingga ke kelok 38 sahaja.. ambil gambar.. sambil borong buah tangan hasil penduduk tempatan... kemudian bergerak balik menuju ke kawasan bandar... perjalanan sehala mengambil masa hampir 1.30 jam...





Kira kelok 44 ni adalah paling atas sekali... begitu tajam kelok nih.. bayangkan nak kene tempuh berapa kelok untuk sampai ke bawah tasik... tapi kitaorang buat keputusan tak nak ke bawah sebabnya ambil masa yang lama.. memandangkan ari ni hari last jadinya separuh masa lagi nak pi abiskan duit kat Pasar Atas.. ish ish ish.. itulah kaum wanita...

Kemudian kami di turun di tepi Ramayana Mall... memandangkan semlm tak masuk so wajib masuk mall hari nih... puas dah pusing sana sini memang tak menarik pun.. hehhehe tak macam kat bandung...





Bila perut dah berkeroncong kitaorg terus keluar dari mall dan menuju ke restoren KFC.. teringin plak nak makan ayam goreng...


Selesai mengisi perut then terus menuju ke Pasar Atas... jom abiskan duit.. hehehhee...








Bila dah tak tau nak beli apa lagi aku cuba call si Aldi supaya boleh pulang awal ke hotel sebab dah keletihan.. call punya call tak dapat-dapat... ish mana plak budak nih... kitaorang pun lepak kat dataran Jam Gadang tu... mcm tetau plak mamat nih yang kitaorg tengah tunggu dia... yang dia plak saje pusing kot-kot ternampak kitaorg..


Then dia bagi suggestion untuk pergi ke SPA... ape lagi setuju ajelah mereka-mereka ini.. hehehe yang sorang buat facial, yang sorang potong rambut dan yang sorang buat hair SPA.. yang aku ngan si pija dok melaguk aje.. hehehe..


Dah nak dekat setengah jam baru si Aldi tu offer nak hantar ke bilik... ceh hampeh tol.. dari tadi tak nak bagitau.. hehehe aku pun balik la ke hotel... mandi.. kemas bagasi.. dan berehat.. syoknyaaaa...

Malam kitaorang jalan-jalan kat bawah konon-konon nak merasa sedap mana Mertabak Mesir tu.. hehehe...



 
Mertabak Bandung ni kuih apam tau.. jgn silap plak
Mcm aiskrim malaysia tapi pakai lidi..
 

Malam nih kitaorang decide nak makan aje maggi cup yang di bawa untuk abiskan stok.. sbb beg dah tak muat kalau nak bawak balik semula ke Malaysia... makan bersama dengan mertabak mersir.. sedap jugak sebab daging dia seketul-seketul... selesai makan memasing nak kemas beg sebab esok dah nak pulang...

3 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANGKABAU...yang disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..

    Salam juga dari saya ARMAN.bukittinggi..
    Bergerak di bidang pelancongan sebagai tour guide dan sini.driver...
    Saya nak tumpang promosi kat sini.
    Bil ada tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke bukittinggi padang..tapi belum ada contact untuk buat urusan lawatan nya...
    Jangan risau..saya boleh bantu untuk uruskan...
    Untuk info detail nya..sila contact saya di talian..

    Call/sms/whatsapp...+6285374176166

    Email:armanpribadi123@gmail.com..

    Facebook...komen ajo....


    Terimakasih..


    Wassalam...

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera..

    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Yola Pesona

    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

    terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...