Trip Japan : Persediaan sebelum berangkat



Sejak 2 menjak opis akak nih dok block website sana sini memang susahlah akak nak update blog.. sampaikan main page blogger pon kene block.. kejap ok kejap tak ok..adus tensionnya…nak update kat rumah memang tak la mcm-mcm nak kene buat kat rumah xde masa nak ngadap PC.. walaupun seksa banyak kali nak kene refresh site akak gigihkan jugak.. Nak mudah kene karang dulu kat word baru paste kat web.. hehehehhe


Alhamdulillah akak dah selamat pulang ke pangkuan keluarga tersayang setelah menggembara selama 10 hari di Negara matahari terbit… kali ni akak travel dengan rakan-rakan sahaja.. so tinggallah si anak dara bersama ayahnya.. hehehehe

Tarikh : 23 Jan 2016 - 01 Feb 2016
Destinasi Asal : Kul - Osaka - Tokyo - Kyoto - Osaka - Kobe - Osaka - Kul
Destinasi Sebenar : Kul - Osaka - Tokyo - Osaka - Kyoto - Osaka - Kul



TIKET FLIGHT :

Mcm biasa tiket dah beli 5 bulan awal..takat ni masih setia dengan AirAsia sebab tambang murah.. kami dapat harga return dari Kul – Osaka RM 718.00 seorang… pada asalnya pegi single mingle 3 orang sahaja tup tup member dgn family dia nak join sama.. so total 5 Adult + 1 Child..




GUEST HOUSE :

Lepas dah dapat tiket flight, mula dah mencari guesthouse yang selesa dan berbaloi.. tang mencari guesthouse akak serahkan pada rakan utk diuruskan.. Guesthouse kami ni ada 1 bilik, peralatan dapur, washing machine dan sebagainya.. kira complete mcm sebuah rumah…  Kami book melalui Airbnb.com. Konsep diaorg ni menarik gak.. untuk dapatkan kunci pintu diaorg akan bg mailbox pin number.. so follow aje then dapat la kunci tu.. nak check out pon masukkan aje kunci tu balik.. kiranya kami tak jumpa pun dengan tuan punya rumah tu.. hehehhe

  • Tokyo
Kami ambik di area Asakusa selama 5 malam (1 mlm RM103/pax). Guesthouse ni bersih, cantik dan selesa tapi nak menapak ke subway station boleh tahan gak dalam 800m. Dah tu plak naik tangga ke tingkat 2.. hari check in dan check out tu seksa sket la sbb nak bawak naik beg troli memasing yang berat.. nak2 beg makanan.. hehehe..


Sib baik tingkat 2 kalau tingkat 4 naya...


Kunci rumah ada dalam mailbox tu

Ini bilik akak.. siang mcm nih

Nak tido jadi macam nih.. hahahaha

Bilik member

Dapur untuk masak memasak


Bilik shower yang comel.. lengkap dengan sabun dan shampoo

Free pocket wifi boleh bawa ke mana sahaja


Hari-hari ada aktiviti basuh membasuh.. hehehhe


Aircond membantu mengeluarkan haba panas bila musim sejuk...

  • Osaka
Di Osaka kami dapat di area Shin-Osaka selama 3 malam (1 mlm RM131/pax). Pada asalnya kami memang dapat di area Nipponbashi, last minit 2 minggu sebelum berlepas host email suh pilih guesthouse lain sebabnya guesthouse kami book sebelum nih dah tak operate lagi.. at last kami pilih di area shin-osaka.. apa nak buat itu aje yg available.. walaupun byk pilihan dia bg tapi bila pilih mcm2 alasan host bagi katanya dah ade org book la apa la… so kami redha ajela…

Tapi ok gak guesthouse yang kami dapat nih dekat dengan station utama seperti JR, Shinkensen dan juga subway. Jarak guesthouse dari station pon tak jauh sgt.. rumah pon selesa dan berbaloi.. rasanya harga rumah ni lebih mahal tp dah host yg offer kami terima ajelah…



Bilik Member yang 2 org


Free pocket wifi boleh dibawa

Buka pintu leh nampak ruang tamu

Tempat tido akak merangkap ruang tamu.. siang mcm ni..

Malam jadi mcm ni bila nak tido.. hehehhe

Peralatan masak memasak


Bilik mandi manda


Laluan dari pintu masuk ke bilik dan ruang tamu

Ruang Dapur


PASSES :

Perjalanan kami ke Jepun ni agak jauh juga dari satu tempat ke satu tempat.. dari Osaka ke Tokyo pon makan belanja yg besar kalau naik train so better ada JR pass… list harga JR Pass mengikut hari seperti berikut :

Kalau nak beli JR Pass ni kene beli outside Japan.. maknanya kene beli siap-siap sebelum datang Japan.. kami beli dengan HIS Travel Sdn. Bhd. tak semua travel agent ada jual JR Pass nih.. kami beli yang 7 hari sahaja…

JR Pass sebelum ditukar ke tiket sebenar


Tiket untuk USJ dan Disneysea pon kami beli siap-siap dengan HIS Travel sbbnya malas nak queue.. open tiket so date kami yg pilih sendiri… harga yg kami dapat tak sure la ok ke idak.. hehhehe

Tiket Universal Studio Japan

Tiket Disneyland / Disneysea

Bila semua passes dah ada pihak HIS Travel akan pos.. ada majalah dan saguhati yang diberikan... tq HIS Travel :)

Saguhati dari HIS Travel
Kalau ada sesapa yang bercadang nak ke Japan boleh berhubung dengan :

SAFWAN FITAL (Mr)
サフワン・フィタル
H.I.S. Travel (Malaysia) Sdn.Bhd. (547816-A)
Suite 1206,12th Floor,Central Plaza,34,Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur( : 603 - 2148 - 8000 / 03 - 2141 - 9626 Fax : 603 - 2142- 5188*safwan@his.com.my  /  enquiry@his.com.my



ITINERARY :

Kalau ikutkan itinerary yg kami buat ni memang la padat dari Day 1 hinggalah ke Day 10.. mcm semua tempat nak kene pi.. tapi realitinya memasing tak larat.. hehehhe jadinya apa yang sempat ajela untuk dicover.. byk gak plan lari..

Contoh Itinerary



TRAIN ROUTE :

Untuk train schedule dan route kami dah buat siap-siap sebelum pegi sebagai panduan.. risau gak kalau sesat..boleh refer kat Hyperdia.com... Bila sampai di Japan baru leh download apps Hyperdia kat phone untuk rujukan online.. apps tu akan bg beberapa route yang sesuai so pepandai la pilih mana yang mudah dan murah.. memang penting ada apps ni supaya tak sesat.. kalau nak pakai google map pon ok...

Contoh train route



BUDGET ASAL :


Untuk budget memang dah buat siap-siap supaya tak over budget.. bagi enterance fee tempat2 yg nak pi kami senaraikan aje dulu pegi tak pegi lain cerita.. hehehhe.. 

Budget sebelum pegi


PEMBENTANGAN :

Bila dah siap semua kajian dan planning atas paper maka barula pembentangan dibuat pada setiap ahli Jemaah.. siap ada slide powerpoint lagi.. kelasss kau nyahhh....hehehhe... refreshment sushi puladi  sponsor oleh salah seorg team.. eeemm sedapnya... bilik mesyuarat menjadi mangsa pada time lunch hari jumaat.. hahahaha









Ahli jemaah dah tak sabar nak berangkat... mood bekerja dah kelaut nampaknya time tu.. hahahhaha...


PAKAIAN :

Memandangkan kami pergi musim winter jadinya kenela ada pakaian yang sesuai.. abis semua kedai yang jual barangan musim sejuk akak terjah.. terjah untuk tengok2 harga aje.. hahahha bukan pegi selalu pon so cari kat Daiso dan Uniqlo ajela..

  • Winter Cloths
Winter jacket memang dah beli lama konon2 beli online 3 tahun lepas nak pasang impian.. baru tahun ni tercapai.. hehehhee winter coat plak pinjam kawan punya... mujur sama saiz...


Poyo tol akak nih

Jacket pinjam.. hahahhaa

  • Kasut
Untuk kasut akak songlap husband punya kasut trail.. malas nak beli lain untuk penjimatan konon.. sudahnya hari ke tiga kat sana cari gak kasut lain sbb kaki dah sakit.. hehehhehe padan muka aku...




MAKANAN :

Seminggu sebelum pergi kami dah pi shopping barang makanan.. peruntukan seorang rm50 untuk makanan kami bertiga... segala bahan makanan kami beli untuk jimatkan duit membeli di sana nanti... beras 2kg, minyak masak, carbonara, sardin, baked bean, speggeti, sardin, roti gardenia, maggi, cili padi, bawang merah dan putih, produk adabi, perencah nasi goreng, coklat, biskut dan lain-lain lagi la... siap buat cucur ikan bilis lagi.. hehehhehe

Disamping makanan segera kami bawak gak sambal hitam, sambal bilis dan sambal telur... pasal makan Alhamdulillah takdela kelaparan.. hehehehe.. satu beg troli diperuntukkan untuk letak barang makanan.. memang berat giler.. hehehhe




LUGGAGE :

Akak punya luggage plak kali ni konsepnya backpack.. memandangkan trip kali ni naik train turun train memang dah bayangkan seksa gak nak tarik beg.. bila bawak begpack ni mcm senang aje nak ke hulu ke hilir.. hahahahha



Akak bawa 4 helai baju, 1 jeans, 2 pasang baju tido, 1 pasang long john.. yang jadi padat tu sbb masukkan winter jacket bagai.. itupun dah siap padatkan dengan beg vakum.. pastu stokin beberapa pasang, glove, mapla dan mcm2 la...




Tapi bila dah siap packing tetiba mcm byk plak beg nak kene kendong... perrgghh memang dasyat.. apa taknya backpack deuter yg 40 liter kat belakang pastu back pack kecik kat belah depan pastu beg sling plak.. dasyat.. balik dari Japan tambah lg satu beg nak letak brg tambahan sbb beg dah padat sangat.. memang gigih akak nih...hehehhehe


Keadaan masa pergi

Jangan tak tau dalam keadaan akak mcm ni pun masih gigih tolong bawakkan beg troli kawan.. hehehhe

Keadaan masa balik.. 



2 comments:

  1. boleh tahu tak bila Puan beli tiket flight tu? murah jgk utk return.

    ReplyDelete
  2. Member beli rasanya dalam bulan 7 2015... kalau free seat lagi murah boleh dapat bawah 600

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...