Hahahaha tak penah-penah buat pulut kuning dan rendang tetiba terajin plak nak buat... yang peliknya rendang itik plak tu... hahhaha.. kebetulan opis en abg ada jual itik murah so dia pun beli la sekor.. tak penah pun masak itik nih.. layan ajelah resepi kat Mat Gebu tu untuk rendang itik..
Hasilnya.. Itik liatttttt... hehehehe |
Pulut plak kebetulan ada lebih masa buat nasi dagang minggu lepas.. eh lupa la nak masukkan entry aku buat nasi dagang.. hahha tunggguuuuu....
Resepi Pulut Kuning : Oleh My Resepi
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
4 cawan beras pulut
1 tin santan (400ml) - jgn campur air
1 sudu teh kunyit serbuk
garan secukup rasa
Cara-cara
1. Rendam
pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau
sehingga pulut bertukar
warna kuning
2. Cuci dan
toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
3. Setelah
1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas.
4. Kemudian tuangkan
santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam
pulut tadi dan gaul hingga rata
5. Masukkan
semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak
1 ekor itik yang telah siap dibersihkan
11/2 inci halia tua*
4 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1200 ml santan
Air jika perlu (air panas)
2 keping asam gelugor
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit, disiat
2 helai daun kunyit, hiris halus
2 camca besar penuh rempah kari daging
2 1/2 camca besar penuh kerisik
Garam dan gula melaka secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1/2 cawan cili padi kampung (boleh kurangkan)
3/4 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
8 batang serai, hiris halus
12 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkeh
3 biji buah pelaga
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
3. Masukkan itik, daun limau purut dan daun kunyit yang disiat. Gaul rata dan biar hingga daging itik sedikit mengecut. Tuang santan dan kacau rata. Biar mendidih. Sederhanakan api, dan biar merenih hingga pekat.
No comments:
Post a Comment