Alternatif untuk tepung buat roti.

Bagi yang mengamalkan diet rendah Karbo, pemakanan berasaskan gandum sememangnya sesuatu yang wajib dielakkan. Namun, keinginan untuk memakan juadan gandum-base bukanlah satu halangan, dengan menggantikan Flaxseed sebagai tepung, anda mampu merasai kenikmatan roti yang diidam-idamkan (terutama pada fasa induksi) heheh.



Sebenarnya, banyak kelebihan flaxseed ni, terutama untung jantung. so, bolehlah google untuk mengetahuinya.



rupanya sebelum dikisar adalah seperti lain-lain bijirin. takde apa istimewanya rupa benda ni.



Selepas dikisar, ia akan kelihatan seperti fiber yg terdapat pada roti fiber. tetapo tidak terlalu lembut seperti tepung asli.

Tapi, seandainya anda memakan bahan yang dibuat dari flaxseed ni, pastikan anda meminum air dengan secukupnya. ini kerana bahan ini kaya dengan serat.

contoh roti yang boleh dibuat dengan menggunakan flaxseed;



Bahan kering
1. Flaxseed yang telah dikisar kering (2 cawan)
2. Baking Powder (1 sudu besar)
3. sebuk koko (1 sudu besar)
4. garam (1/2 sudu kecil)
5. gula stevia jenis serbuk (4 sudu besar)

bahan basah
1. Butter (5 sudu besar dicairkan)
2. telur (3 biji & 2 biji telur putih)
3. air (setengah cawan)

cara-cara membuat.

campurkan semua bahan2 kering hingga sebati dan kemudian disatukan dengan bahan2 basah. kacau dengan sebati dan seterusnya masukan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 175c selama 30 minit.



hasilnya??



selamat menjamu selera.






- Posted using BlogPress from my iPhone 

2 comments:

  1. Blogwalking sini :)

    Jangan lupa join segmen ABM juge
    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/2014/09/segmen-giveaway-merdeka-hari-malaysia.html

    ReplyDelete
  2. Thanks sebab melawat blog kami.. Insyallah kami akan join ABM juga... :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...